Connect with us

មួយ​អាទិត្យ​ ​ញ៉ាំ​ស៊ុត​លើស​ ​៣​ ​គ្រាប់​ ​ប្រយ័ត្ន​កើតជំងឺ​បេះដូង​ ​និង​ឆាប់​ស្លាប់​

ភ្នំពេញ​ ​៖​ ​ញ៉ាំ​ស៊ុត​ចាប់ពី​ ​៣​-​៤​ ​គ្រាប់​ឡើង​ទៅ​ ​ក្នុង​មួយ​សប្ដាហ៍​ ​ឬ​ ​របប​អាហារ​មាន​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូល​ ​៣០០​ ​មិល្លីក្រាម​ ​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​ ​ប្រឈម​ខ្ពស់​ការ​កើតមាន​ជំងឺបេះដូង​ ​និង​ឆាប់​ស្លាប់​ ​បើ​ប្រៀបធៀប​បើ​ធៀប​នឹង​អ្នក​ញ៉ាំ​ស៊ុត​តិច​ជាង​នេះ​ ​នេះ​បើ​យោង​តាម​គេហទំព័រ​ ​Hello​ ​Krupet​ ​។​ ​​“​ស៊ុត​ ​ជាពិសេស​ស៊ុត​ក្រហម​ ​ជា​ប្រភព​សំខាន់​នៃ​សារធាតុ​កូ​លេ​ស្ដេ​រ៉ូល​…​ ​ស៊ុត​មួយ​គ្រាប់​ ​ផ្ទុក​សារធាតុ​កូ​លេ​ស្ដេ​រ៉ូល​ ​ប្រមាណ​ ​១៨៦​ ​មិល្លីក្រាម​”​។​ ​នេះ​បើ​តាម​លោក​ ​វី​ក​ទ័រ​ ​ហ្សុង​ ​(​Victor​ ​Zhong​)​ ​បណ្ឌិត​នៅ​នាយកដ្ឋាន​ថ្នាំបង្ការ​ ​នៃ​សាកល​វិទ្យាល័យ​ឱសថ​សាស្រ្ត​ ​Feinberg​ ​នៅ​រដ្ឋ​ ​Chicago​ ​សហរដ្ឋអាមេរិក​ ​ដែល​ដឹកនាំ​ការសិក្សា​ពាក់ព័ន្ធ​របប​អាហារ​ ​និង​ជំងឺបេះដូង​ ​ទើប​ចេញផ្សាយ​កាលពី​សប្តាហ៍​មុន​។​

​ការសិក្សា​នេះ​ ​វាយតម្លៃ​លើ​ទិន្នន័យ​ពី​ការសិក្សា​សរុប​ចំនួន​ ​៦​ ​លើក​ ​ក្នុង​សហរដ្ឋអាមេរិក​ ​មាន​អ្នកចូលរួម​ជាង​ ​២៩.០០០នាក់​ ​រយៈពេល​ចូលរួម​ជាមធ្យម​ ​១៧​ ​ឆ្នាំ​ ​និង​ ​៦​ ​ខែ​។​ ​អំឡុង​ពេល​ពិនិត្យ​វាយតម្លៃ​នេះ​ ​គឺ​បាន​រក​ឃើញ​លើ​អ្នកចូលរួម​ ​មាន​កើតជំងឺ​លើសឈាម​សរុប​ ​៥.៤០០​ ​ករណី​ ​បាន​កើតឡើង​ ​រួមមាន​ទាំង​ជំងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​ធ្ងន់ធ្ងរ​ ​និង​មិន​ធ្ងន់ធ្ងរ​ ​ចំនួន​ ​៥.៤០០​ ​ករណី​ ​ជំងឺ​ខ្សោយបេះដូង​ធ្ងន់ធ្ងរ​ ​និង​មិន​ធ្ងន់ធ្ងរ​ ​១.៨៩៧​ ​ករណី​ ​និង​ស្លាប់​ដោយ​ ​ជំងឺបេះដូង​ ​១១៣​ ​ករណី​។​ ​ចំណែក​អ្នកចូលរួម​ ​៦.១៣២​ ​ផ្សេងទៀត​ ​ស្លាប់​ដោយសារ​មូលហេតុ​ផ្សេងទៀត​។​

​ញ៉ាំ​ជាតិ​កូ​លេ​ស្ដេ​រ៉ូល​ ​៣០០​ ​មិល្លីក្រាម​ ​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​ ​គឺ​ជាប់ពាក់ព័ន្ធ​ការ​ប្រឈម​កើតជំងឺ​បេះដូង​ ​៣,២​%​ ​និង​ស្លាប់​មុន​អាយុ​ ​៤,៤​%​ ​។​ ​នេះ​បើ​តាម​ការវិភាគ​របស់​លោក​ ​វី​ក​ទ័រ​ ​ហ្សុង​។​

ការសិក្សា​នេះ​ដែរ​ ​បង្ហាញ​ទៀត​ថា​ ​ញ៉ាំ​ស៊ុត​កន្លះ​គ្រាប់​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​ ​បង្កើន​ការ​ប្រឈម​កើតជំងឺ​លើសឈាម​ ​១,១​%​ ​និង​ស្លាប់​មុន​អាយុ​ ​១,៩​%​។​ ​ភស្តុតាង​ចម្បង​ធ្លាប់​គាំទ្រ​លទ្ធផល​សិក្សា​ពី​មុន​ៗ​មក​ ​បង្ហាញថា​ ​មិន​មានការ​ជាប់ពាក់ព័ន្ធ​គ្នា​នោះ​ ​ព្រោះ​ការសិក្សា​ទាំងនោះ​ ​មិនបាន​ពិនិត្យ​លើ​ការ​ញ៉ាំ​ស៊ុត​ ​ដែល​ពាក់ព័ន្ធ​ទៅ​នឹង​អាកប្ប​កិរិយា​គ្មាន​សុខភាព​ល្អ​ផ្សេងទៀត​ ​ដូចជា​ ​បញ្ចេញ​សកម្មភាព​រាងកាយ​តិចតួច​ ​ជក់បារី​ ​និង​របប​អាហារ​មិនល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​។​ ​ជាង​នេះ​ទៅទៀត​ ​អាហារ​ផ្ទុក​សារធាតុ​កូ​លេ​ស្ដេ​រ៉ូល​ ​ជា​ធម្មតា​ ​សម្បូរ​នៅក្នុង​ខ្លាញ់​ ​និង​ប្រូតេអ៊ីន​សត្វ​។​ ​“​ផ្ទុយ​មកវិញ​ ​ការសិក្សា​ថ្មីនេះ​ ​បាន​រួមបញ្ចូល​ការវាយតម្លៃ​គ្រប់ជ្រុងជ្រោយ​លើ​កត្ដា​ទាំងនេះ​”​។​ ​នេះ​បើ​តាម​លោក​ ​វី​ក​ទ័រ​ ​ហ្សុង​ ​និង​ក្រុម​សិក្សា​របស់​លោក​ ​បាន​បញ្ជាក់​។​

​លោក​បណ្ឌិត​ ​Robert​ ​H​.​ ​Eckel​ ​សាស្ត្រា​ចារ្យ​នៃ​សាកល​វិទ្យាល័យ​ឱសថ​សាស្រ្ត​ ​Colorado​ ​បញ្ជាក់​ថា​ ​ការសិក្សា​លើ​ប្រធានបទ​នេះ​ ​គឺ​សំខាន់​សម្រាប់​វេជ្ជបណ្ឌិត​ ​អ្នកជំងឺ​ ​និង​សាធារណជន​ទូទៅ​។​ ​លោក​ថា​ ​ករណី​ជាប់ពាក់ព័ន្ធ​រវាង​ការ​ញ៉ាំ​ស៊ុត​ ​សារធាតុ​កូ​លេ​ស្ដេ​រ៉ូល​ ​ជាមួយ​ជំងឺលើសឈាម​ ​ទោះបីជា​មានការ​ជជែក​ដេញដោល​អស់​រយៈពេល​ជាច្រើន​ទសវត្ស​មក​ហើយ​ ​នៅតែ​ត្រូវ​គេ​គិតថា​ ​មិនសូវ​សំខាន់​។​ ​ប៉ុន្ដែ​របាយការណ៍​ថ្មីនេះ​ ​គឺ​គ្រប់ជ្រុងជ្រោយ​ជាង​មុន​ ​ជាមួយ​ទិន្នន័យ​គ្រប់គ្រាន់​ ​ដើម្បី​បញ្ជាក់​ថា​ ​ស៊ុត​ ​និង​សារធាតុ​ផ្ទុក​កូ​លេ​ស្ដេ​រ៉ូល​ ​នៅតែ​ជា​មូលហេតុ​ចម្បង​បង្ក​ជា​ជំងឺលើសឈាម​។​

​ចំណែក​លោកស្រី​ ​វី​ក​ធឺ​រៀ​ ​ថា​ល័រ​ ​(​Victoria​ ​Taylor​)​ ​អ្នកជំនាញ​របប​អាហារ​នៃ​មូលនិធិ​បេះដូង​ចក្រភព​អង់គ្លេស​ ​បាន​បញ្ជាក់​ថា​ ​“​ស៊ុត​ ​ជា​អាហារ​បំប៉ន​មួយ​ប្រភេទ​ ​ហើយ​នៅពេល​ការសិក្សា​នេះ​ ​ផ្ដោត​លើ​ចំនួន​ស៊ុត​ដែល​យើង​បរិភោគ​ ​វា​ចាំបាច់​ត្រូវ​ពិនិត្យ​ពី​របៀប​ចម្អិន​ស៊ុត​ ​និង​ការ​កាត់ចេញ​សារធាតុ​ ​ដែល​ជាប់​មក​ជាមួយនឹង​ស៊ុត​នោះ​”​។​ ​លោកស្រី​បន្ថែម​ថា​ ​“​គ្រប់​របប​អាហារ​មាន​សុខភាព​ល្អ​ ​ត្រូវ​មាន​តុល្យភាព​”​៕​


​ប្រភព​៖​ ​Hellokrupet

  • អត្ថបទទាក់ទង :
  • Featured
Loading...

ពេញនិយម