Connect with us

ដឹង​ទេ​ថា​មុខម្ហូប​ប្រពៃណី​ឆេង​ម៉េ​ងនៅ​ប្រទេស​ចិន​មាន​អ្វីខ្លះ​?​

​ភ្នំពេញ​៖​ ​ឆេង​ម៉េ​ង​ ​ភាសា​ចិន​ហៅថា​ ​ឈីង​មីង​(​Qing​ ​Ming​)​ ​ឬ​ ​ប្រែជា​ភាសាអង់គ្លេស​ថា​ ​”​Tomb​ ​Sweeping​ ​Day​”​ ​សំដៅ​ទៅលើ​ពិធី​សែន​ផ្នូរ​ ​ពិធី​ជម្រះចិត្ត​ឱ្យ​ជ្រះថ្លា​ ​ឬ​ ​ទិវា​សម្អាត​ផ្នូរ​ដូនតា​ ​ឬ​ ​ឪពុក​ម្តាយ​ ​ដែល​បាន​ចែកឋាន​ទៅ​លោកខាងមុខ​។​ ​ពិធី​នេះ​គឺ​ប្រហាក់​ប្រហែល​ទៅ​នឹង​ប្រពៃណី​ខ្មែរ​ដែលគេ​និយម​ហៅថា​ ​“​បង្សុកូល​ចេតិយ​ ​បង្សុកូល​ផ្នូរ​ ​ឬ​ធាតុ​ជីដូនជីតា​ ​ឪពុក​ម្តាយ​ ​សាច់ញាតិ​”​ ​ដែល​បាន​ចែកឋាន​ទៅ​ ​ហើយ​ជាទូទៅ​គេ​ប្រារព្ធ​ឡើង​នៅ​ថ្ងៃទី៤​ ​ឬ​ ​ទី៥​ ​ខែមេសា​។​ ​


​ឆេង​ម៉េ​ង​ ​ឬ​សែន​ផ្នូរ​ ​មាន​ប្រវត្តិ​ដ៏​យូរលង់​ណាស់​មក​ហើយ​ក្នុង​ប្រទេស​ចិន​តាំងពី​រាជវង្ស​ហាន​មក​ម្ល៉េះ​ ​គឺ​ប្រមាណ​ជាជាង​ពីរ​ពាន់​ឆ្នាំ​មក​ហើយ​។​ ​
​សម្រាប់​មុខម្ហូប​ប្រពៃណី​ចិន​ដែល​មាន​ដូចជា​បង្អែ​មតំ​ណើប​បៃតង​ដែល​លាយ​ម្សៅ​អង្ករ​ ​ក្រអូប​និង​ ​ទឹក​បន្លែ​ពណ៌បៃតង​ជាមួយ​និង​សណ្តែក​ផ្អែម​ដែល​មាន​ក្លិន​ឈ្ងុយ​ក្រអូប​គួរ​ឱ្យ​ចង់​ពិសា​។​ ​បន្ថែម​មួយ​មុខ​ទៀត​គឺ​នំ​ដែល​ដាក់ឈ្មោះ​ថា​ ​“​នំ​ឆេង​ម៉េ​ង​”​ ​ផ្សំ​ឡើង​ពី​ម្សៅសាលី​ ​ឬ​ ​ម្សៅ​អង្ករ​ក្រអូប​ ​ស៊ុត​ ​ល្ង​ ​ខ្ទឹមបារាំង​ ​អំបិល​ ​និង​ ​គ្រឿងផ្សំ​ផ្សេងទៀត​ ​ប៉ុន្តែ​សម្រាប់​ប្រជាជន​ខ្មែរ​ជាទូទៅ​គេ​សែន​ជ្រូក​ខ្វៃ​ ​ឬ​ ​មាន់ស្ងោរ​ទា​ស្ងោរ​ដែល​វា​បាន​ក្លាយជា​ប្រពៃណី​ប្រជាជន​ខ្មែរ​កាត់​ចិន​ក្នុង​ពេល​បច្ចុប្បន្ន​នេះ​ទៅ​ហើយ​៕​


​អត្ថបទ​៖​ ​គង់​ ​ចាន់​ស្រី​នុច​

Loading...

ពេញនិយម